HTML

Sportmenedzsment Akciócsoport

Blogunk a sportmenedzsmentet mutatja be praktikusan, gyakorlatiasan. Arról szól, hogyan menedzseld sportszervezetedet, hogyan működj profin, hogyan válj anyagilag önfenntartóvá.

Friss topikok

  • NagyBandor: @5vös: Köszönöm szépen, jön hamarosan, csak most az átköltözés miatt az új dolgokat már nem ide te... (2011.12.02. 23:11) Statisztikák finn módra
  • NagyBandor: @Aanderia: nem alazasnak szantam a szoveget. Tukornek, hogy ranezzunk magunkra es elgondolkodjunk,... (2011.09.24. 09:57) Kémkedés a Nagy Sportágválasztón

31-10-1. Káosz a Fradinál.

2011.10.06. 12:28 NagyBandor

Meddig fokozható a káosz a magyar fociban, illetve egyes futball klubokban? Egy apró bakiban, mint cseppben a tenger, benne van gyakorlatilag egy komplett elemzés arról, miért beteg a magyar foci.

Történt, hogy az FTC – Kaposvár Ligakupa meccsre (0:2) a Fradi tartalékkapusa olyan mezben lett nevezve, amelyet egyszer már visszavonultattak, ergó a szóban forgó mez futballmezként nem létezik (a részleteket lásd itt és itt). Az eset után Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke, egy érdeklődő szurkolónak az alábbi válaszokat adta a Facebookon: "Nem tudom, nem én vagyok a technikai vezető.", és "Most megtiltottam, hogy a 2 és a 12-es mezt bárki magára húzza! Tudja furcsa, hogy nekem ezzel kell foglalkoznom!"

Mivel ez az apró eset annyira zseniálisan tartalmazza mindazt, ami miatt a magyar foci nem része a modern, üzletileg értelmezhető profi sportok közösségének, úgy gondoltuk, megérdemel egy részletesebb elemzést.

1. Vezetési hiányosságok

Véleményem szerint egy vezető nem nyilatkozhat úgy, ahogy Kubatov úr tette. Vezetőként az ő felelőssége, hogy az egyes szakterületeken működő kollégái megfelelő minőségű munkát végezzenek. Ha ezt nem képes biztosítani, akkor nem jó vezető. Másodsorban, régen rossz, ha a vezetőnek meg kell tiltania valami olyan történést, aminek már eleve nem lett volna szabad bekövetkeznie. Ez tüneti kezelés, nem visz közelebb a valódi okok feltárásához. Kérdés, hogy az adott esetben megtörtént, megtörténik-e a valódi okok feltárása és a valódi probléma kezelése.

2. Adminisztrációs hiányosságok
 
Megfelelő adminisztráció birtokában az eset nem következhet be. Ha a készletnyilvántartás jól működik, akkor a 12-es mezt eleve meg sem lehet rendelni a klubnál. Legalábbis a csapat számára semmiképp.
 
3. Felelősségi körök tisztázatlansága
 
Természetesen lehet rendelni a Fradinál 12-es mezt: a szurkolói shop számára. Oda minél többet. De normálisan elkülönített felelősségi körök esetén a csapatmezeket nem ugyanaz rendeli meg (mivel az tipikus back-office tevékenység), aki a shop áruválasztékáért felel (sales és marketing tevékenység). Ilyen módon nem lehet átfedés a shopba szánt, illetve a csapat által viselt mezek között.
 
4. Ellenőrzési hiányosságok
 
Attól, hogy alsóbb szinteken valaki hibázik, még nem törvényszerűen következik be a hiba. Már amennyiben van megfelelően működő, a napi rutin részét képező ellenőrzési, jóváhagyási rendszer (folyamat).
 
5. Kommunikációs hiányosságok
 
Normális esetben egy ilyen bakit nem (csak) a Facebookon kommunikál a csapat, és főleg nem ilyen tartalommal. Az jó, hogy az elnök kapcsolatot tart a szurkolókkal, válaszol a kérdéseikre. Ez nyitottságot sugall, erősíti a bizalmat. Másrészt, a Fradi Facebook oldala jól menedzselt, kiemelkedik a hazai mezőnyből.
 (A Ferencvárosi Torna Club oldaláról ez már nem mondható el – tényleg, miért van kettő, melyik a hivatalos, és miért nem derül ki mindez az oldal nevéből?)
Ugyanakkor egyedül a Facebookon, kommentben kommunikálni az esetet hiba, pláne, ha elfogadjuk, hogy ez a baki valóban sokkal komolyabb hiányosságokra mutat rá. A hárítás és a megtiltás pedig, mint azt fentebb kifejtettük, nem feltétlenül a legjobb vezetői eszközök.
 
6. Futball-szakmai hibák
 
Eleve nem értem, mi ez a Ligakupa. Nincs rangja, nincs tétje, nincs értelme. De ha már létezik, akkor a Fradinak nem ciki hazai pályán kikapni a Kaposvártól? Nem célom lesajnálni a Kaposvár csapatát, de amikor a Fradi az NB I 13. helyezettjétől hazai pályán sima vereséget szenved, egyetlen szó jut eszembe: ciki.
 
7. Sportmenedzsment?
 
Az eset kapcsán ránéztem a Fradi honlapjára. A Focicsapat menüpont alatt 3 alpont található: játékosok, szakmai stáb, menedzsment.
A játékosok pont 31 főt sorol fel (külön vicces, hogy nincs köztük a Ligakupa meccsre nevezett Rigó Gábor). Ez eddig rendben van. A szakmai stábban a honlap szerint 10-en dolgoznak. Ez is OK.
Tippelj, hány főt sorol fel a menedzsment pont?
 
Bingó. 1-et, Haáz Ferenc technikai vezetőt.
 
31-10-1. Lehet, hogy ez a mez-mizéria valódi oka?

 

UI: mielőtt Fradista barátaim megsértődnek, nem a Fradi ekézése a célom. Sőt. Azt szeretném, ha a nagy múltú csapat újra eredményesen működne. Elemzésemmel pontosan az a célom, hogy egy aprónak tűnő baki kapcsán rámutassak, mely területeken kell újraszervezni a Fradit ahhoz, hogy újra a hozzá méltó eredményeket tudja elérni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: klub foci káosz mez 12 labdarúgás ftc akciócsoport fradi példák sportmenedzsment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportmenedzsment.blog.hu/api/trackback/id/tr243282283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása